5 بیماری که به وسیله دندان ها معین می شوند!
به گزارش زمین جهانی، مدیر Center for Oral and Systemic Diseases از دانشگاه University of North Carolina می گوید: معین شده که ما باید بهداشت دهان و دندان و سلامت عمومی بدن را یکپارچه در نظر بگیریم. حفره دهان در واقع آینه ای از سایر نقاط بدن است. در نتیجه می توانیم به وسیله معاینات عادی دندانپزشکی، مسائل سلامتی دیگر را نیز تشخیص دهیم؛ به عبارت دیگر، شرایط لبخند شما، شرایط سلامت سایر نقاط بدن را نشان می دهد. گاهی اوقات حتی قبل از این که علائم این بیماری ها ظاهر گردد، می توانیم به وسیله معاینه دهان متوجه این بیماری ها شویم.
در ادامه به 5 بیماری که به وسیله دندان و دهان نیز شناسایی می شوند، می پردازیم.
بیماری دیابت
دندان پزشک شما تنها به مقدار سفیدی دندان شما اهمیت نمی دهد. در تحقیقی که در سال 2014 انجام شد، تقریباً دوسوم دندان پزشکان اظهار داشتند به بیمارانی که التهاب لثه داشته اند، توصیه نموده اند که تست دیابت بدهند. چرا این تشخیص اهمیت دارد: دیابت نه تنها یک بیماری رایج است، بلکه علائمی نیز ندارد. بیشتر افراد دیابت دارند؛ اما نمی دانند. این یعنی استفاده از دندان پزشک به عنوان یکی دیگر از پزشکان خانوادگی خود، ایده زیرکانه ای است.
ارتباط میان دیابت و دندانپزشکی چیست؟ مقدار بالای شکر خون ممکن است به سلامت دهان شما آسیب برساند، همان طور که مواد شیرین کننده یک قوطی نوشابه گازدار به دندان ها آسیب می رساند. این امر در نتیجه خشکی دهان روی می دهد که باعث افزایش پلاک ها شده و افرادی را که دیابت های کنترل شده ندارند، مستعد مبتلا به مسائل دهان و دندان می نماید.
دو نشانه رایج در دهان که نشان دهنده دیابت است عبارت است از: آبسه های متعدد در لثه و تنفس بدبو. در واقع این بو شبیه بوی یک میوه ترشیده و ناشی از ماده ای به نام کتون است.
بیماری های قلبی
دندان های شما مقدار سلامتی قلبتان را نشان می دهد. طبق یک تحقیق که سال 2007 انجام شد، افرادی که بیماری های دندانی دارند، اغلب کسانی هستند که احتمال ابتلا به بیماری های قلبی در آن ها بیشتر است. در میان افرادی که هم بیماری قلبی و هم بیماری دندانی دارند، اگر بیماری دندانی درمان گردد، بیماری قلبی به مقدار زیادی بهبود می یابد.
زمانی که در دهان یک بیمار نگاه می کنید و یک التهاب مزمن می بینید، متوجه می شوید که بیمار دارای استرس در ساختار بدنی خود است.
البته هیچ نشانه دهانی خاصی برای بیماری قلبی وجود ندارد؛ اما بیشتر بیماری های مزمن دندانی با خطر ابتلا به بیماری های قلبی ارتباط دارند. علائم رایج عبارت اند از دندان شل، جابه جاشونده یا افتاده و عقب نشینی لثه.
زوال عقل
آیا دندان ها می توانند از دست دادن حافظه را نشان دهند؟ طبق یک تحقیق نو در بریتانیا، از دست دادن دندان با زوال عقل ارتباط دارد. بعلاوه طبق یک تحقیق در سال 2012، افراد مسن تر که بهداشت دهانی ضعیفی دارند، 76 درصد بیشتر دچار زوال عقل می شوند. این موضوع حوزه نسبتاً نوی در تحقیقات است؛ یعنی ارتباط بین این دو موضوع کاملاً معین نیست. با این حال در یک تحقیق در سال 2013، یک باکتری مرتبط با عقب نشینی لثه در مغز افرادی که دچار زوال عقل هستند، کشف شد. این موضوع نشان می دهد که احتمالاً بیماری زوال عقل نقش مهمی در التهاب لثه و عقب نشینی لثه دارد.
پوکی استخوان
پوکی استخوان باعث نمی گردد که دندان های شما فاسد گردند؛ اما دندان پزشک می تواند به وسیله عکس ایکس ری استخوان های دهان مانند استخوان فک، پوکی استخوان را شناسایی کند.
یک استخوان سالم باید هم در بخش لبه ها و هم در داخل تراکم داشته باشد و اگر این طور نباشد، بیمار احتمالاً دچار پوکی استخوان است.
در واقع، طبق تحقیقی که در سال 2013 انجام شد، ضخامت استخوان فک زنان یائسه با تراکم ستون فقراتشان یکسان بود. این یعنی دندان پزشک می تواند پوکی استخوان را شناسایی کند. پوکی استخوان معمولاً تا زمانی که شکستگی رخ نداده، تشخیص داده نمی گردد.
بیماری برگشت اسید از معده
گاهی اوقات ممکن است سوزشی را در قسمت قفسه سینه خود احساس کنید؛ اما تأثیر آن در دهان بیشتر مشاهده می گردد. اگر دچار بیماری بازگشت اسید از معده باشید، بالا آمدن اسید معده، مینای دندان ها را از بین می برد. این موضوع بیشتر در دندان های جلو مشاهده می گردد. دندان ها در این حالت فرسایش می یابند و باریک تر می شوند. نباید این موضوع را نادیده بگیرید. یک نشانه دیگر برای این بیماری، احساس طعم ترشی در دهان است.
در یک تحقیق که در سال 2008 انجام شد، محققان متوجه شدند نزدیک به یک سوم افراد بالغ که دچار فرسایش دندان هستند، دچار بیماری رفلکس معده هستند. به خاطر داشته باشید این فرسایش می تواند بدون ایجاد درد در قفسه سینه نیز ایجاد گردد؛ به عبارت دیگر شما ممکن است دچار بیماری بازگشت اسید از معده باشید و ندانید؛ اما دندانپزشک می تواند این بیماری را شناسایی کند.
پریا اقدامی
منبع: فوت و فن