چطور تاس کباب را به روش تهرانی ها بدون روغن درست کنیم
به گزارش زمین جهانی، تاس کباب یکی از برای در و غذای مناسب است که البته ربطی به هیچ گونه ندارد. تاس کباب در کشورهای دیگر هم به اشکال مختلف طبخ می گردد. در گذشته مادربزرگ ها با آگاهی از خواص تغذیه ای بی نظیرش حداقل هفته ای یک بار بساط درست کردن تاس کباب را به پا می کردند. تاس کباب یک گزینه عالی برای در ماه رمضان است. ما در این مقاله از طرز تهیه تاس کباب بدون یک قطره روغن و نکات تاس کباب به سبک شهرهای مختلف ایران را به شما آموزش می دهیم. فیلم آموزش طرز تهیه تاس کباب را هم در این مقاله دیدن کنید. با مجله خبرنگاران همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه تاس کباب با گوشت گوسفندی (برای 8 نفر)
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
گوشت قلوه گاه یا گردن گوسفندی | 500 گرم |
پیاز | 3 عدد میانه |
سیب زمینی | 4 عدد میانه |
هویج | 2 عدد میانه |
رب گوجه | 2 قاشق غذاخوری |
به | 1 عدد |
سیر | 1 حبه |
زردچوبه، نمک، فلفل سیاه و پودر پاپریکا | به مقدار لازم |
آب جوش | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
نان و ترشی | برای سرو تاس کباب |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه تاس کباب: 15 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت تاس کباب با گوشت گوسفندی: 2 ساعت
مراحل طرز تهیه تاس کباب با گوشت تکه ای گوسفندی
طرز تهیه تاس کباب ساده با گوشت تکه ای گوسفند روش پخت تاس کباب تهرانی که البته در اغلب شهرهای ایران به همین روش طبخ می شود.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
پیش از آغاز مراحل تهیه تاس کباب، گوشت گوسفندی را بشویید و در ابعاد خورشتی با ضخامت کم (تقریبا به صورت ورقه ای) برش بزنید تا هم در غذا به چشم بیاید و هم زودتر پخته شود. یک حبه سیر را پوست بگیرید و به صورت ریز رنده نموده یا با استفاده از سیر له کن، کاملا له کنید و کنار بگذارید. پیاز، سیب زمینی و هویج را هم بشویید، پوست بگیرید و به صورت حلقه حلقه برش بزنید و کنار بگذارید.
به را نیز بشویید و پس از خارج کردن هسته ها به قطعات نسبتا کوچک تقسیم کنید. برای زیباتر شدن شکل ظاهری تاس کباب، بهتر است سعی کنید همه سبزیجات را یک شکل و در ابعاد مشابه برش بزنید.
برای خرید گوشت گوسفندی می توانید به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله دوم: سس تاس کباب را آماده کنید
حالا، رب گوجه فرنگی را با نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و پودر پاپریکا مخلوط کنید. سپس، سیر له شده یا رنده شده را نیز به این مواد اضافه کنید. در ادامه، به مقدار 2 لیوان آب جوش را روی این ترکیب بریزید و به خوبی هم بزنید تا مایع یکدستی ایجاد شود. این سس را کنار بگذارید تا هر وقت نوبتش شد در قابلمه بریزید.
برای خرید رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و پودر پاپریکا می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله سوم: گوشت و سبزیجات را در قابلمه بچینید
در این مرحله از طرز تهیه تاس کباب با گوشت تکه ای، قابلمه مناسبی را انتخاب کنید. سپس، پیاز حلقه شده را کف قابلمه بچینید. قطعات گوشت گوسفندی را هم روی پیازها قرار دهید. در ادامه، هویج های حلقه ای، به خرد شده و برش های سیب زمینی را به نوبت و به صورت لایه لایه در قابلمه قرار دهید. حتما قطعات سیب زمینی را به عنوان آخرین لایه روی باقی سبزیجات بچینید تا در طول پخت له نشوند.
مرحله چهارم: تاس کباب را بپزید
حالا، سس تاس کباب که قبلا درست کردید را روی مواد داخل قابلمه بریزید. درب قابلمه را ببندید و قابلمه را برای چند دقیقه روی حرارت زیاد بگذارید تا کاملا بخار کند. سپس، حرارت را ملایم کنید و حدود 2 ساعت منتظر بمانید تا گوشت گوسفندی کاملا بپزد و تاس کباب شما جا افتاده شود.
مرحله آخر: تاس کباب با گوشت تکه ای را سرو کنید
پس از گذشت این مدت، می توانید تاس کباب جا افتاده و خوشمزه را سرو کنید. توجه داشته باشید، تاس کباب باید کم آب و غلیظ باشد. این غذای لذیذ را می توانید با نان، سبزی خوردن، و نوش جان کنید.
برای خرید نان و انواع ترشی می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
طرز تهیه تاس کباب خوشمزه و مجلسی با مرغ
در طرز تهیه تاس کباب ساده با مرغ، ابتدا باید تکه های مرغ را جداگانه کمی در روغن همراه با مقداری نمک و زردچوبه تفت دهید. حین تفت دادن مرغ ها دو قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را هم به آن ها اضافه کنید و روی شعله ملایم گاز تفت دهید تا طعم خامی رب گرفته شود.
در این فاصله سیب زمینی، هویج، گوجه فرنگی، بادمجان و پیازها را به صورت حلقه ای برش بزنید. در یک قابلمه مرغ های تفت داده شده را در کف بچینید و سپس پیاز، سیب زمینی، هویج، بادمجان، گوجه فرنگی ها و آلو خورشتی را هم روی مرغ ها بچینید.
روی آن ها نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه کاری بپاشید و یک لیوان آب جوش اضافه کنید. درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید تاس کباب روی شعله ملایم گاز خوب بپزد، جا بیفتد و کم آب شود. تاس کباب با مرغ را با نان، سبزی خوردن و ترشی و سایر مخلفات دلخواه سرو کنید.
برای خرید گوشت مرغ می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
این مقاله را هم بخوانید: طرز تهیه انواع خورشت فسنجان
نکات مهم طرز تهیه تاس کباب مجلسی و خوشمزه در شهرهای مختلف ایران
- در گذشته تاس کباب را در دیگ های بزرگ مسی که خیلی هم سنگین بودند بار می گذاشتند که به تاس معروف بودند به همین خاطر به این غذا تاس کباب می گویند. شما هم می توانید تاس کباب را در قابلمه مسی بار بگذارید.
- تبریزی ها برای درست کردن تاس کباب تبریزی با گوشت گوسفندی به آن هویج، آلو خورشتی و کمی زعفران سابیده شده اضافه می نمایند.
- از آن جایی که این غذا کاملا بدون روغن درست می شود یک غذای رژیمی و بسیار سالم محسوب می شود. حتی برای تفت دادن مرغ ها در طرز تهیه تاس کباب با مرغ می توانید از یک قاشق مرباخوری روغن بهره ببرید. یا اصلا بدون روغن و تفت دادن، به صورت خام آن ها را کف قابلمه بچینید.
- در بسیاری از منطقه ها ایران به یکی از اجزای اصلی تاس کباب است. در این صورت برای یک تاس کباب 8 نفره یک عدد به درشت کافی است.
- اراکی ها هم برای درست کردن تاس کباب از به استفاده می نمایند. در گویش محلی استان مرکزی تاس به معنی کاسه است. و تاس کباب یعنی کبابی که در کاسه ریخته می شود البته اینجا منظور از کباب همان تکه های گوشت است.
- اگر دوست دارید مواد تاس کباب کاملا از هم مجزا باشند و له نشوند در تاس کباب با گوشت گوسفند یا گوساله بهتر است ابتدا گوشت و پیاز را کف قابلمه بچینید. سپس با 2 لیوان آب جوش به مدت یک ساعت و نیم بپزید. زمانی که گوشت پخت (لازم نیست کاملا پخته و له شود چون یک ساعت دیگر قرار است روی حرارت باقی بماند) سایر مواد را روی گوشت بچینید. اگر باز هم آب لازم بود مقداری اضافه کنید و روی شعله ملایم گاز به پخت ادامه بدهید.
- اصفهانی ها برای درست کردن تاس کباب از ترکیب گوشت گوسفندی و دنده استفاده می نمایند.
- تاس کباب مشهدی هم معمولا بادمجان و به دارد و با گوشت گوسفندی است.
- اگر از گوشت گوساله برای درست کردن تاس کباب استفاده می کنید بهتر است از گوشت فیله گوساله بهره ببرید.
- تاس کباب کاشانی حتما باید بادمجان داشته باشد.
- تاس کباب کرمانشاهی در اغلب موارد با قسمت دنده گوشت (یعنی همان بخشی که با آن دنده کباب درست می نمایند) طبخ می شود.
- بروجردی ها به تاس کباب لوبیا چیتی اضافه می نمایند.
- خرم آبادی ها هم در تاس کباب لپه می ریزند. در این صورت حبوبات را از شب قبل خیس کنید، چند بار آب آن ها را عوض کنید. حبوبات را در زودپز یا قابلمه بپزید و در اواسط پخت به تاس کباب اضافه کنید. می توانید گوشت و حبوبات را در زودپز بپزید.
- از انواع گوشت بوقلمون، شترمرغ و حتی شتر برای طبخ تاس کباب می توانید بهره ببرید.
- در گرجستان تاس کباب را با گوشت بره، گوجه فرنگی، بادمجان، سیب زمینی، سبزیجات و سیر می پزند و در ظرفی سفالی به نام چاناخی سرو می نمایند. به همین علت تاس کباب گرجستانی به چاناخی مشهور است.
- مجارستانی ها و اهالی شرق اروپا به تاس کباب گولاش می گویند. برای مطالعه طرز تهیه گولاش روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
بیشتر بخوانید: دستور پخت شیرین پلو
- طرز تهیه تاس کباب فوری بدون گوشت هم به همین ترتیب است. در تاس کباب ساده هر چه دوست دارید از هویج و گوجه و بادمجان و پیاز تا کدو و قارچ را می توانید اضافه کنید.
- برای درست کردن تاس کباب می توانید از سبزیجات مختلفی در کنار گوشت بهره ببرید. تنها نکته ای که ضروری است در خصوص تهیه این غذا بدانید، این است که حتماً همه مواد را به یک مقدار خرد کنید تا غذا ظاهر زیباتری پیدا کند.
- اگر در طرز تهیه تاس کباب از گوشت استفاده می کنید، حتماً آن را به ورقه های نازک برش دهید تا به خوبی پخته شود.
- برای خوش عطر و طعم شدن تاس کباب می توانید از دارچین، پودر لیمو عمانی خشک و آب لیمو ترش تازه هم بهره ببرید.
- تاس کباب یک غذای مقوی و در عین حال رژیمی است که به علت نداشتن روغن و غنی بودن از انواع سبزیجات فواید زیادی برای بدن دارد. این غذا برای افرادی که غذاهای رژیمی مصرف می نمایند و نگران افزایش وزن هستند، بسیار مناسب است.
- خوردن سبزی خوردن تازه و دوغ ترش محلی در کنار تاس کباب بسیار لذیذ می شود.
- اگر دوست دارید تاس کباب شما کمی چرب تر و خوشمزه تر شود، می توانید در ابتدای مراحل پخت غذا، مقداری روغن زیتون به آن اضافه کنید.
- توجه داشته باشید که اگر در تاس کباب از سیب زمینی استفاده می کنید، حتماً آن را به عنوان لایه رویی تاس کباب بگذارید. چون سیب زمینی خیلی زود له می شود و بافت غذا را تحت تأثیر قرار می دهد.
- اضافه کردن چند حبه سیر تازه به تاس کباب طعم فوق العاده ای به آن می بخشد. برای این کار می توانید سیر را هم به صورت درسته و هم رنده شده در غذا بهره ببرید.
- اضافه کردن آبلیمو و یا مقداری آبغوره تازه به تاس کباب طعم آن را بسیار لذیذ می نماید. تنها موضوعی که باید به آن توجه کنید این است که طعم تاس کباب شما به هیچ عنوان نباید ترش شود. از همین رو بهتر است تنها مقداری از آبلیمو و آبغوره استفاده نمایید که موجب خوش طعم شدن غذا شود. بعضی افراد به جای اضافه کردن این طعم دهنده ها در انتهای پخت مقداری آب لیمو ترش تازه به آن اضافه می نمایند.
- بسیاری از افراد برای درست کردن تاس کباب به جای استفاده از گوشت تکه ای، از گوشت چرخ نموده استفاده می نمایند. برای این کار باید گوشت چرخ نموده را با پیاز رنده شده و مقداری ادویه و طعم دهنده مناسب ترکیب کنید. سپس گوشت را به خوبی با دست ورز دهید و بعد به صورت قلقلی درآورده و در روغن سرخ کنید و در چند دقیقه پخت مواد تاس کباب به آن اضافه کنید.
- در صورت تمایل می توانید چند عدد گوجه فرنگی و تعدادی آلوی خورشتی را نیز به دستور پخت تاس کباب اضافه کنید.
- اضافه کردن مقداری ادویه کاری هم می تواند طعم و عطر تاس کباب را بهتر کند.
بیشتر بخوانید: روش پخت جوجه کباب تابه ای
تاریخچه تاس کباب
می دانستید اصلا تاس کباب قاجاری یکی از غذاهای مورد علاقه ناصرالدین شاه قاجار بوده و آن را معمولا با گوشت شکار درست می کردند؟ البته تاریخچه تاس کباب با گوشت شکار به زمان صفویه برمی شود و در کتاب های تاریخی به بهانه های مختلف در خصوص غذایی به نام تاس کباب صحبت شده است.
در لهجه و گویش تهرانی تاس کباب به خوراکی متشکل از بادمجان، گوجه فرنگی، گوشت، سیب زمینی و ادویه گفته می شود. در گذشته برای ادویه آن از چوب خوشبوی دارچین و تخم خردل و میوه هایی مثل به استفاده می کردند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شامی کباب با فیلم آموزشی
ترکیب ادویه تاس کباب چیست؟
ادویه مخصوص تبریزی ها برای تاس کباب مجلسی و خوشمزه شامل ترکیبی از این ادویه هاست:
- زردچوبه: 2 قاشق غذاخوری
- پودر زیره سبز: 3 قاشق چای خوری
- دارچین: 1 و نیم قاشق چای خوری
- برگ بوی پودر شده: 1 قاشق چای خوری
- فلفل سیاه: 1 قاشق چای خوری
- پودر چیلی: 1 قاشق چایخوری
- پودر پاپریکا: 1 قاشق چایخوری
- پودر تخم گشنیز: 1 قاشق چایخوری
- پودر هل: 3/4 قاشق چایخوری
- پودر جوز هندی: 1/4 قاشق چایخوری
- پودر زنجبیل: 1 قاشق چایخوری
- پودر سیر: 1 قاشق چایخوری
تمام این ادویه ها را با هم ترکیب کنید و در یک ظرف درب دار نگهداری کنید تا عطر و بوی خود را حفظ نمایند. برای درست کردن تاس کباب هر بار به توجه به نوع ذائقه خود مقداری ادویه به آن اضافه کنید.
این مطلب را هم بخوانید: طرز تهیه ته چین مرغ مجلسی
فوت و فن های خوشمزه شدن تهیه تاس کباب
آیا می توانیم تاس کباب گیاهی و بدون گوشت درست کنیم؟
بله. طرز تهیه تاس کباب بدون گوشت آسان است و ظرف نیم ساعت آماده می شود. برای درست کردن تاس کباب گیاهی، کافی است سبزیجات مورد نظرتان مانند پیاز، بادمجان، سیب زمینی و قارچ را خرد کنید و به صورت لایه لایه در قابلمه بچینید. سپس، رب گوجه و ادویه ها را با یکدیگر ترکیب نموده و همراه با یک لیوان آب جوش به مواد داخل قابلمه اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت ملایم بگذارید و حدود نیم ساعت منتظر بمانید تا تاس کباب گیاهی شما کاملا جا افتاده شود. اضافه کردن مقداری آبلیموی تازه و چند عدد آلو بخارا یا دیگر انواع آلوی خورشتی می تواند طعم تاس کباب را خوشمزه تر کند.
آیا می توانیم در تاس کباب دنبه بریزیم؟
بله. در طرز تهیه تاس کباب با گوشت گوسفندی بسته به ذائقه می توانید حدود 200 گرم دنبه خرد شده گوسفندی را کف قابلمه بچینید و باقی مواد را به ترتیب روی دنبه ها قرار دهید. به این ترتیب، چربی دنبه در طول پخت غذا کاملا ذوب می شود و عطر و طعم تاس کباب را بهتر می نماید.
تاس کباب با گوشت چرخ نموده را چطور درست کنم؟
در طرز تهیه تاس کباب با گوشت چرخ نموده، کافی است گوشت را با پیاز رنده شده و ادویه و نمک ورز دهید. سپس، کوفته قلقلی درست کنید. کوفته ها را در روغن تفت دهید و حدود 10 دقیقه قبل از سرو تاس کباب به قابلمه اضافه کنید تا همراه با باقی مواد بپزند و طعم یکدیگر را بگیرند.
محصولات مرتبط
نمک تصفیه شده خوراکی یددار 600 گرمی گلها
34,900 تومان
زردچوبه 90 گرمی سانتین
40,900 تومان 45,900 تومان 11% تخفیف
ادویه زردچوبه پت 200 گرمی فامیلا
113,900 تومان 129,900 تومان 12% تخفیف
فلفل سیاه 80 گرمی سانتین
87,900 تومان 99,900 تومان 12% تخفیف
فلفل قرمز 80 گرمی سانتین
49,500 تومان 49,900 تومان 1% تخفیف
ترشی مخلوط با زیتون 660گرمی آرشیا
133,900 تومان 143,000 تومان 6% تخفیف
رب گوجه شیشه ای خانگی 700گرمی چین چین
49,800 تومان 59,900 تومان 17% تخفیف
رب گوجه فرنگی شیشه 1500 گرمی ZER
97,900 تومان 118,000 تومان 17% تخفیف
فیله مرغ 900 گرمی نازینه
198,000 تومان
منبع: افق کوروش