راز طرز تهیه نان سنگک خانگی و ساده به روش نانوایی ها
به گزارش زمین جهانی، نان سنگک یکی از نان های سنتی ایران است که در مقایسه با دیگر انواع نان نیز کیفیت به مراتب بالاتری دارد. جالب است بدانید که تاریخچه نان سنگک در ایران به زمان ساسانی بر می شود. طرز تهیه نان سنگک به همراه کنجد و سبزیجات نیز ممکن است و می توان طعم بهتری به آن داد. بعلاوه گفتنی است که این نان به نسبت سایر نان ها کالری کمتری دارد و بعلاوه به علت بافت آن، خیلی زود باعث احساس سیری خواهد شد. نون سنگک خانگی را می توانید به راحتی در فر درست کنید و اگر علاقه مند در پی کردن طرز تهیه این نوع نان در منزل هستید، این مطلب را تا خاتمه دنبال کنید.

نان سنگک | |
تعداد نفرات | 3 نفر |
زمان آماده سازی | 90 دقیقه |
زمان پخت | 20 دقیقه |
میزان سختی | میانه |
طرز تهیه نان سنگک خانگی برشته
تنوع نان اصیل ایرانی در کشور ما بسیار زیاد است. بعلاوه نانوایی ها نیز همواره در دسترس هستند و می توان انواع نان را با کیفیت مرغوب تهیه کرد. اما درست کردن این نوع نان در خانه کار جذابی است که شاید تمایل داشته باشید تا آن را یاد بگیرید.
مواد لازم برای تهیه سنگک خانگی
در ادامه مواد لازم برای تهیه نان سنگک آورده شده است:
مواد اولیه | میزان لازم |
آرد | 2 پیمانه |
خمیر مایه | نصف قاشق چای خوری |
آب ولرم | 2 پیمانه |
کره | به میزان لازم |
کنجد | به میزان لازم |
نمک | به میزان لازم |
مراحل تهیه نان سنگک خانگی
تهیه سنگک به نسبت باقی نان ها ممکن است کمی دشوارتر باشد. در ادامه آموزش مرحله به مرحله طرز تهیه این نان را برای شما عزیزان آورده ایم تا به راحتی بتوانید از آن استفاده نموده و نان سنگک را به برترین شکل تهیه کنید.
- مرحله اول: پیش از هر چیزی ضروری است که برای تهیه مایه خمیر ترش، به میزان یک سوم از حجم آرد را به همراه خمیر مایه مخلوط کنید.
- مرحله دوم: سپس یک پیمانه آب ولرم را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید.
- مرحله سوم: پس از این نیز یک نایلون روی ظرف کشیده و اجازه دهید به مدت 24 ساعت در دمای محیط استراحت کند. توجه داشته باشید که آب حتماً باید ولرم باشد. حدود 45 درجه سانتی گراد دمای مناسبی است.
- مرحله چهارم:در ادامه باید آرد، یک پیمانه آب ولرم و نمک را با هم در یک ظرف مناسب مخلوط کنید. مخلوط کردن را تا زمانی که یک ترکیب یکدست حاصل گردد، ادامه دهید. حال باید خمیر مایه را که 24 ساعت استراحت نموده به این ترکیب اضافه کنید.
- مرحله پنجم: در ادامه همه مواد را خوب هم بزنید و ورز دهید.
- مرحله ششم: بعد از این روی خمیر را سلفون بکشید و اجازه دهید یک ساعت دیگر استراحت کند. گفتنی است که خمیر باید در یخچال باشد.
- مرحله هفتم: برای اینکه نان سنگک را بتوانید به خوبی و مانند نانوایی سنگک تهیه کنید باید از سنگ ریزه بهره ببرید. برای این کار تعدادی سنگ ریزه را شسته و داخل سینی فر قرار دهید.
- مرحله هشتم: در ادامه فر را روی 180 درجه سانتی گراد تنظیم نموده و سینی را داخل فر قرار دهید تا سنگ ها داغ شوند.
- مرحله نهم:حال باید خمیر را روی یک سطح صاف پهن کنید. توجه داشته باشید که حتماً یک ظرف آب در کنار دست قرار دهید تا خمیر به دستتان نچسبد. پس از آن که خمیر را روی سطح مناسب پهن کردید باید آن را روی سنگ های داغ شده قرار داده و سطح خمیر را کنجدپاشی کنید. اما توجه داشته باشید که پیش از این کار روی سنگ را با کره و یا روغن کمی چرب کنید تا نان به آن نچسبد.
- مرحله یازدهم: حال سینی را داخل فر گذاشته تا نان پخته گردد.
- مرحله دوازدهم: پس از آن که یک طرف نان پخته و طلایی شد باید نان را پشت و رو نموده تا طرف دیگر نیز طلایی گردد.
- مرحله سیزدهم: در آخر سینی را از فر در آورده و پس از آن که سنگ ها کمی خنک شد، نان را از آن جدا کنید.
طرز تهیه نان سنگک در خانه بدون فر
در بالا طرز تهیه نان سنگک در فر را دیدیم؛ اما در صورتی که به فر دسترسی نداشته باشید، می توانید طرز تهیه این نان خوشمزه و مفید را بدون فر امتحان کنید. در این صورت کار شما کمی سخت خواهد شد، اما خبر خوب این است که هنوز نباید از پخت نان سنگک در خانه بدون فر، ناامید شوید. تنها کافی است که در یک تابه با سایز مناسب، میزانی سنگریزه ریخته و بگذارید روی حرارت تا داغ گردد. (به طور مثال تابه دو طرف برای این کار، بسیار مناسب است.)
پس از آن که خمیر را روی سنگریزه های داغ قرار دادید، باید درب تابه را گذاشته و کاری کنید تا همان شرایط فر را به خود بگیرد. به این منظور حتما حرارت را نیز در سطح میانه و کم قرار دهید تا پیش از پخته شدن نان، سطح رویی آن نسوزد یا ته نگیرد.
طرز تهیه نان سنگک سبوس دار
اگر بخواهید نان سنگک شما از ارزش غذایی بالاتری برخوردار باشد، کافی است که به جای آرد معمولی نانوایی، از آرد سبوس دار در تهیه این نان بهره ببرید. به این شکل می توانید نان سنگک سبوس دار آماده نموده و از عطم عالی و خواص آن لذت ببرید.
در طرز تهیه نان تافتون نیز می توانید به همین صورت به جای استفاده از آرد نانوایی معمولی از آرد سبوس دار استفاده نموده و نان خوشمزه خانگی خود را با ارزش غذایی بیشتری همراه سازید.
نکاتی در مورد طرز تهیه نان سنگک
برای آن که برترین طرز تهیه سنگک خانگی بدون سنگ را تجربه کنید، این موارد را در نظر داشته باشید:
- ضروری است که برای جلوگیری از چسبیدن خمیر به دست خود، یک کاسه آب نزدیک داشته و مرتب دست خود را با آب مرطوب کنید. با این همه اگر مشاهده کردید که خمیر بیش از میزان سفت شده، میزانی آب روی آن بپاشید و ورز دهید تا خمیر کمی نرم گردد.
- علاوه بر کنجد نیز می توانید از سبزیجات برای طعم دار کردن نان بهره ببرید. به طور مثال زیره، سیاه دانه و مغز تخمه انتخاب مناسبی است.
- زمانی که نان پخته شد و سینی را از فر خارج کردید، حتماً اجازه دهید نان و سنگ ها سرد گردد و سپس آن ها را جدا کنید.
- در طرز تهیه نان سنگک، در صورتی که فر روی 180 درجه سانتی گراد تنظیم شده باشد، زمان لازم برای پخت نان 20 دقیقه خواهد بود.
- روی نان باید کاملا برشته و پخته باشد و اثری از سوختگی مشاهده نگردد. زیرا که سوختگی نان به عنوان یک ریسک فاکتور در ابتلا به سرطان های مختلف، محسوب شده و باید از خوردن این بخش ها خودداری کرد. توصیه می کنیم که در مورد نان لواش خانگی یا هر نوع نان دیگری نیز به همین جلوگیری از سوختن نان، دقت داشته باشید.
جدول ارزش غذایی نان سنگک
طرز تهیه نان سنگک را برای شما شرح دادیم و حالا می توانید جدول ارزش غذایی سنگک، را مشاهده می کنید:
مواد و محتویات | میزان در 100 گرم |
انرژی | 259 کالری |
کربوهیدرات | 55.10 گرم |
پروتئین | 8.70 گرم |
چربی | 0.41 گرم |
آب | 32 گرم |
فیبر | 1.3 گرم |
قند | - |
کلسترول | - |
کلسیم | 57 میلی گرم |
آهن | 2.35 میلی گرم |
خواص نان سنگک
نان سنگ خواص قابل توجهی دارد. همانطور که در جدول ارزش غذایی این نان مشاهده کردید، فاقد قند و کلسترول است. این مورد نیز باعث می گردد برای افراد مبتلا به دیابت و چربی خون، نان مناسبی باشد. بعلاوه این نان دارای خاصیت سیرکنندگی بوده و با توجه به فوایدش در دسته بندی مواد غذایی سالم و مقوی جای می گیرد. گفتنی است که نان سنگ علاوه بر آن چه گفته شد به هضم غذا یاری نموده و یبوست را نیز درمان می نماید.
بعلاوه سنگک اگر با کنجد نیز درست گردد، ازرش غذایی بیشتری دارد. کنجد دارای کلسیم، پتاسیم، ویتامین B6، منیزیم، ویتامین A و اسید های چرب ضروری برای بدن است.
لذت پخت نان سنگک در خانه را تجربه کنید
همانطور که خواندید، طرز تهیه نان سنگک پیچیدگی خاصی ندارد و با داشتن مواد اولیه آن می توانید این نان سنتی را در منزل تهیه نموده و نوش جان کنید. اگر هم وقت کافی یا مواد اولیه این نان یا هر نان دیگری را در اختیار نداشته باشید، زمین جهانی در خدمت شما است. به این منظور، وارد قسمت نانوایی آنلاین می شوید و نان موردنظر خود را آنلاین سفارش می دهید.
منبع: اسنپ فود